MOZGÁSSZERVI REHABILITÁCIÓ

Mozgásszervi rehabilitáció

A Harkányi Gyógyfürdőkórházban – az ország második vidéki osztályaként- 1977-ben létesült az első mozgásszervi rehabilitációs osztály. Napjainkban 4 osztályon, 210 ágyon zajlik a mozgásszervi rehabilitáció, melynek célja a napi tevékenységükben átmenetileg vagy véglegesen korlátozott betegek mozgásfunkcióinak helyreállítása, illetve a megmaradt funkciók erősítése, az életminőség javítása, a betegek felvilágosítása lehetőségeikről és jogaikról.

Az alábbi betegségek kivizsgálására és kezelésére van lehetőségünk:

– Degeneratív perifériás ízületi (váll, kéz, csípő, térd) és gerinc betegségek

– Porckorong betegségek

– Anyagcsere betegségekhez (pl. cukorbetegség) és egyéb belgyógyászati alapbetegségekhez társuló mozgásszervi elváltozások

– Csontritkulás

– Baleseti sérülés utáni állapotok

– Ízületi protézis műtét és egyéb ortopédiai műtét utáni állapotok

– Porckorongsérv – és egyéb idegsebészeti műtét utáni állapotok

– Érszűkület vagy balesetet követő amputációt követő állapotok

– Gerincvelősérültek, koponya sérültek

– Agyi történés utáni állapot

– Organikus neurológiai betegségek (pl. Guillain-Barré szindróma, Sclerosis multiplex, izombetegségek, perifériás idegkárosodások)

Milyen ellátást tudunk nyújtani?

Intézetünk gyógyfürdőkórház komplex fizikoterápiás háttérrel. Az orvostudomány jelenlegi állásának megfelelő klasszikus gyógyszeres terápia mellett, ill. azzal párhuzamosan fizikoterápiás módszereket is alkalmazunk. (Ha részletesen szeretne olvasni kezeléseinkről, kattintson ide.)

Gyógytornászok, fizioterápiás szakemberek, masszőrök, ergoterapeuták, dietetikusok, pszichológus, neuropszichológus, logopédus, diplomás nővérek, szociális munkás, egyedi segédeszközt készítő műszerészek segítik a szakmai munkát.

Intézetünk fontos feladatának tekinti a krónikus betegségben szenvedők életminőségének javítását és a további állapotromlás megakadályozását célzó felvilágosító tevékenységeket (gyógytorna tanulása, életmódváltás segítése, felvilágosítás diétákról).

Konzultációs lehetőségünk van intézeten belül ideggyógyászati, kardiológiai, belgyógyászati, infektológiai, immunológiai, bőrgyógyászati, ortopédiai, nőgyógyász szakorvosokkal.

A rehabilitáció során, amennyiben szükséges, laboratóriumi vizsgálatokat, képalkotó vizsgálatokat (hagyományos Rtg. és ultrahang vizsgálatot) és térítés ellenében csont sűrűség (DEXA) vizsgálatot is el tudunk végezni.

A beutalás módja

Elsőbbségi rehabilitációra a kezelő szakorvos kérésére akut eseményt, műtétet követő egy hónapon belül van lehetőség, az ország kórházainak aktív ellátási osztályairól, elsősorban a Dél-Dunántúli régióból.

Krónikusan fennálló állapotok esetén vagy ha az akut eseménytől, műtéttől több, mint egy hónap telt el, akkor programozható rehabilitációra van lehetőség szakorvosi vizsgálatot követően szakorvosi beutalóval az ország egész területéről.

A beutalás részletes leírása honlapunkon az Orvosoknak fül alatt olvasható.

FELHÍVÁS!

LÁTOGATÁSI és KIJÁRÁSI TILALOM

Visszavonásig a Nemzeti Népegészségügyi Központ látogatási tilalmat rendelt el minden fekvőbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatónál. Felhívjuk a figyelmet, hogy Intézményünkben kijárási tilalom is érvényben van!

Visszavonásig időpont egyeztetés céljából nem lehet belépni a Kórház területére. Időpontot kizárólag telefonon vagy e-mailben lehet egyeztetni, járóbeteg szakrendelésre a +3672/580-943 telefonszámon, vagy az idopont@harkanykorhaz.hu email címen (születési adatok és TAJ megadásával), illetve osztályos felvételre a +3672/580-957 telefonszámon, vagy a beutaloinfo@harkanykorhaz.hu e-mail címen.

Az időpontra érkezőket kérjük, hogy a megadott időpont előtt max 10 perccel érkezzenek, korábban nem léphetnek be az Intézménybe!

A szájmaszk használata kötelező a Kórház területén!

Az időpont nélkül érkező betegeket nem fogadjuk!

Felhívjuk az ambuláns kezelésre járó betegeink figyelmét, hogy amennyiben nem jelzi legalább 24 órával a kezelés előtt, hogy nem jön a következő kezelésre, abban az esetben nem tudjuk a kezeléseiket a továbbiakban fenntartani, törölni fogjuk és új kezelések ütemezésére lesz szükség. Az érintett járó beteg kezelést felvevő betegeink a 06 20 771 0807 telefonszámon tudják jelezni, hogy nem tudnak a következő kezelésen megjelenni.

Megértésüket köszönjük!