KRÓNIKUS BELGYÓGYÁSZAT

Természetes gyógytényezőket alkalmazó krónikus belgyógyászat

A Harkányi Kórház Krónikus Belgyógyászati osztályán  –  a helyi adottságokra építve és kihasználva a természet gyógyereje által kínált lehetőségeket – azon betegek részesülnek komplex kezelésben, akik belgyógyászati betegségeik mellett mozgásszervi  – főként kopásos eredetű – bántalmakban szenvednek.

Az említett belgyógyászati betegségek:

  • szív-érrendszeri megbetegedések, melyek Magyarországon vezető halálokként szerepelnek, pl. hypertonia, érbetegségek,
  • anyagcsere betegségek – fókuszban a 2-es típusú diabetes mellitus és szövődményeik,
  • krónikus légúti megbetegedések (COPD, asthma),
  • vesebetegségek,
  • elhízottak.

Osztályunkon kitűnő lehetőség nyílik az orvoslásban annyiszor emlegetett prevenció /primer,  secunder, tercier / gyakorlati megvalósítására.

A mozgásszegény, stresszes élet az aktív korosztályt /45 felettiek/ érinti leginkább.

A megbetegedések javarészt a népbetegségnek számító hypertonia, 2-es típusú diabetes, köszvény, keringési zavarok, túlsúly és mozgásszervi betegségek, mint már kimutatott tény, szorosan kapcsolódnak egymáshoz.

Krónikus belgyógyászati osztályunkon a gyógyítás komplex fiziotherápiás kezelések (kúrák) során történik, mely átlagosan 3 hetes turnust jelent. Ugyanakkor az 1 hetes kúra során infúziós kezeléseket alkalmazunk: pl. diabeteses polyneuropathiás és keringési zavarban szenvedő betegek számára, melyet a keringést és anyagcserét javító, fiziotherápiás kezeléssel egészítünk ki.

A komplex kezelés a fizioterápia (gyógytorna, elektroterápia, massage, különféle pakolások és balneo terápia lehetőségeit kombinálva orvosi javaslatra valósul meg. A kúrák alatt szoros vérnyomás, vércukor kontroll mellett szükségszerűen korszerűbb gyógyszerek bevetésére nyílik lehetőség. Az arra rászorulókat diétás oktatásban részesítjük. Kiemelt szerepe van az alkalmazott és tanított gyógytornának, melynek elsajátítása és otthoni gyakorlása segítséget nyújt a beteg távozását követően is.

 A fent említett jótékony hatások a gyógyvíz kénes jellegének – a nagy aktivitású szulfid-kénnek H2S  tulajdoníthatóak, ugyanis a H2S képes a bőrön és légutakon át felszívódni és bejutni a keringésbe.

A felsorolt összetett hatások révén a belgyógyászati és mozgásszervi betegségben szenvedők a Harkányi Kórházban alkalmazott komplex kezelések során az említett betegségek progressziójának lassítására a társbetegségek és szövődmények kialakulásának megelőzésére nyújtanak segítséget.

Ezáltal a fizikai aktivitás megőrizhető, így lehetőség van a „jobb életminőség elérésére” és a várható élettartam növelésére.

                                                                                              „Ép testben ép lélek!”