KRÓNIKUS BELGYÓGYÁSZAT

Krónikus belgyógyászat

A Harkányi Kórház Krónikus Belgyógyászati osztályán  –  a helyi adottságokra építve és kihasználva a természet gyógyereje által kínált lehetőségeket – azon betegek részesülnek komplex kezelésben, akik belgyógyászati betegségeik mellett mozgásszervi  – főként kopásos eredetű – bántalmakban szenvednek.

Az említett belgyógyászati betegségek:

  • szív-érrendszeri megbetegedések, melyek Magyarországon vezető halálokként szerepelnek, pl. hypertonia, érbetegségek,
  • anyagcsere betegségek – fókuszban a 2-es típusú diabetes mellitus és szövődményeik,
  • krónikus légúti megbetegedések (COPD, asthma),
  • vesebetegségek,
  • elhízottak.

Osztályunkon kitűnő lehetőség nyílik az orvoslásban annyiszor emlegetett prevenció /primer,  secunder, tercier / gyakorlati megvalósítására.

A mozgásszegény, stresszes élet az aktív korosztályt /45 felettiek/ érinti leginkább.

A megbetegedések javarészt a népbetegségnek számító hypertonia, 2-es típusú diabetes, köszvény, keringési zavarok, túlsúly és mozgásszervi betegségek, mint már kimutatott tény, szorosan kapcsolódnak egymáshoz.

Krónikus belgyógyászati osztályunkon a gyógyítás komplex fiziotherápiás kezelések (kúrák) során történik, mely átlagosan 3 hetes turnust jelent. Ugyanakkor az 1 hetes kúra során infúziós kezeléseket alkalmazunk: pl. diabeteses polyneuropathiás és keringési zavarban szenvedő betegek számára, melyet a keringést és anyagcserét javító, fiziotherápiás kezeléssel egészítünk ki.

A komplex kezelés a fizioterápia (gyógytorna, elektroterápia, massage, különféle pakolások9 és balneo terápia lehetőségeit kombinálva orvosi javaslatra valósul meg. A kúrák alatt szoros vérnyomás, vércukor kontroll mellett szükség szerűen korszerűbb gyógyszerek bevetésére nyílik lehetőség. Az arra rászorulókat diétás oktatásban részesítjük. Kiemelt szerepe van az alkalmazott és tanított gyógytornának, melynek elsajátítása és otthoni gyakorlása segítséget nyújt a beteg távozását követően is.

 A fent említett jótékony hatások a gyógyvíz kénes jellegének – a nagy aktivitású szulfid-kénnek H2S  tulajdoníthatóak, ugyanis a H2S képes a bőrön és légutakon át felszívódni és bejutni a keringésbe.

A felsorolt összetett hatások révén a belgyógyászati és mozgásszervi betegségben szenvedők a Harkányi Kórházban alkalmazott komplex kezelések során az említett betegségek progressziójának lassítására a társbetegségek és szövődmények kialakulásának megelőzésére nyújtanak segítséget.

Ezáltal a fizikai aktivitás megőrizhető, így lehetőség van a „jobb életminőség elérésére” és a várható élettartam növelésére.

                                                                                              „Ép testben ép lélek!”

FELHÍVÁS!

Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy fekvőbeteg ellátás igénybevételéhez védettségi igazolvány, vagy 72 órán belüli negatív PCR COVID teszt szükséges. A PCR tesztet a betegeknek saját maguknak kell intézni. A  védettségi igazolvánnyal nem rendelkező betegeknek a betegfelvétel előtt szükséges elvégezni egy antigén gyorstesztet, ezt Kórházunk biztosítja, negatív eredmény esetén a betegfelvétel megkezdődik.

Járóbetegnek a kezelések felvételéhez szükséges bemutatni a védettségi igazolványt.

Amennyiben a beteg még nem rendelkezik védettségi igazolvánnyal, abban az esetben kezeléseket az első oltástól számított 14. naptól veheti igénybe fekvő, illetve járóbeteg kezelések esetében. Ennek igazolására szükséges kinyomtatni és bemutatni az EESZT eProfilból vagy az Ellátások/Egészégügyi és betegdokumentumok aloldalról a COVID-19 Oltási lapot.

Védettségi igazolványt és a PCR teszteket a Betegbiztonsági Szolgálat (BBSZ) ellenőrzi belépéskor.

18 év alatti személyek ambuláns kezelést nem vehetnek fel határozatlan ideig.

Látogatási tilalommal és kijárási korlátozás feloldásával kapcsolatos információ

Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy időpont egyeztetés céljából nem lehet belépni a Kórház területére. Időpontot kizárólag telefonon vagy e-mailben lehet egyeztetni, járóbeteg szakrendelésre a +3672/580-943 telefonszámon, vagy az idopont@harkanykorhaz.hu e-mail címen (születési adatok és TAJ szám megadásával), illetve osztályos felvételre a +3672/580-957 telefonszámon, vagy a beutaloinfo@harkanykorhaz.hu e-mail címen.

Az időpontra érkezőket kérjük, hogy a megadott időpont előtt max 10 perccel érkezzenek, korábban nem léphetnek be az Intézménybe!

A szájmaszk használata kötelező a Kórház területén!

Az időpont nélkül érkező betegeket nem fogadjuk!

Megértésüket köszönjük!