Koszorúzási Ünnepség a Batthyány család emlékére

A Harkányi Termál Rehabilitációs Centrum és Harkány Város Önkormányzata idén második alkalommal, Batthyány Lajos Magyarország első alkotmányos miniszterelnök halálának évfordulóján tette tiszteletét és fejezte ki háláját a Batthyány család munkássága előtt.

A Batthyány névhez köthető a harkányi gyógyvíz felfedezése, a fürdőkultúra elterjesztése Harkányban és az első gyógyszálló megépítése.

Az 1800-as évek elején a Batthyány család lett Harkány birtokosa. 1823-ban Harkány mocsaras területeinek lecsapolási munkálatai közben Pogány János helyi jobbágy – miközben sajgó lábát a mocsárból feltörő vízbe lógatta, és ennek köszönhetően fájdalma elmúlt – fedezte fel a jótékony hatású harkányi gyógyvizet. A víz gyógyhatásának híre sok embert vonzott Harkányba. 1824-ben a mocsaras terület helyén a Batthyány család az első fürdőházak építését megkezdte, 1828-ra készült el a 28 szobából álló szálló, mely a mai gyógyfürdőkórház „A” jelű épülete, majd további fejlesztések és bővítések valósultak meg. 1866-tól Zsigmondy Vilmos mérnök felügyelte a kútfúrási munkálatokat, Than Károly végezte a víz kémiai elemzéseit, melyről a Magyar Tudományos Akadémiának is beszámolt.

FELHÍVÁS!

Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy 2022. március 7-től nem feltétele a betegellátásnak az oltási/védettségi igazolvány.

Az ambuláns/járó beteg ellátást 2022. március 16-tól elindítjuk.

 

Az országos tisztifőorvos 15144-1/2022/EÜIG sz. határozata a látogatási tilalmat 2022.03.04-i nappal hatályon kívül helyezte, részletek a Látogatási rend-ben olvashatók.

Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy időpont egyeztetés céljából nem lehet belépni a Kórház területére. Időpontot kizárólag telefonon vagy e-mailben lehet egyeztetni, járóbeteg szakrendelésre a +3672/580-943 telefonszámon, vagy az idopont@harkanykorhaz.hu e-mail címen (születési adatok és TAJ szám megadásával), illetve osztályos felvételre a +3672/580-957 telefonszámon, vagy a beutaloinfo@harkanykorhaz.hu e-mail címen.

Az időpontra érkezőket kérjük, hogy a megadott időpont előtt max 10 perccel érkezzenek, korábban nem léphetnek be az Intézménybe!

A szájmaszk használata kötelező a Kórház területén!

Az időpont nélkül érkező betegeket nem fogadjuk!

Megértésüket köszönjük!