Koszorúzási Ünnepség a Batthyány család emlékére

A Harkányi Termál Rehabilitációs Centrum és Harkány Város Önkormányzata idén második alkalommal, Batthyány Lajos Magyarország első alkotmányos miniszterelnök halálának évfordulóján tette tiszteletét és fejezte ki háláját a Batthyány család munkássága előtt.

A Batthyány névhez köthető a harkányi gyógyvíz felfedezése, a fürdőkultúra elterjesztése Harkányban és az első gyógyszálló megépítése.

Az 1800-as évek elején a Batthyány család lett Harkány birtokosa. 1823-ban Harkány mocsaras területeinek lecsapolási munkálatai közben Pogány János helyi jobbágy – miközben sajgó lábát a mocsárból feltörő vízbe lógatta, és ennek köszönhetően fájdalma elmúlt – fedezte fel a jótékony hatású harkányi gyógyvizet. A víz gyógyhatásának híre sok embert vonzott Harkányba. 1824-ben a mocsaras terület helyén a Batthyány család az első fürdőházak építését megkezdte, 1828-ra készült el a 28 szobából álló szálló, mely a mai gyógyfürdőkórház „A” jelű épülete, majd további fejlesztések és bővítések valósultak meg. 1866-tól Zsigmondy Vilmos mérnök felügyelte a kútfúrási munkálatokat, Than Károly végezte a víz kémiai elemzéseit, melyről a Magyar Tudományos Akadémiának is beszámolt.