KARDIOLÓGIAI REHABILITÁCIÓ

Kardiológiai Rehabilitáció

..hogy a szívnek segítsünk

Életünk mindennapi terhe – a túlzott stressz, a mozgásszegény életmód, magas koleszterinszint, túlsúly, cukorbetegség, dohányzás – megviseli szívünket, ill. a szívünket tápláló ereket. Szívizom infarktus, szívszorítás, szívelégtelenség, hirtelen szívhalál mindannyiunk félelme, és nemritkán megélt betegsége. Rajtunk is múlik, hogy mi történik szívünkkel!

Kardiológiai rehabilitációs osztályunkon a súlyos kockázati tényezőktől terheltek (primér prevenció) vagy már megbetegedettek (szekunder és tercier prevenció) és eszközös, műtéti beavatkozást 4-6 héttel korábban kiálltak számára nyújtunk önerőre építő, szívműködést javító, bizonyítékokon alapuló szakmai programot. A szív egészségének megőrzésében és a gyógyulási folyamatban a kockázati tényezők változtatása, a szívvédő gyógyszeres kezelés, az egyénre és igényre szabott mozgásprogram, a stresszkezelés és relaxáció, az életmód áthangolása, megfelelő táplálkozás jelentős (klasszikus medicalis kezelést felülmúló) építő hatással bír. A belső pszichés és fizikai tartalékok mobilizálódnak, az önértékelés ismét sajátunkká válik.

Egy profi csapat (rehabilitációs team) várja önt ennek a küldetésnek a megvalósítására: – kardiológus; – rehabilitációs szakorvos; – gyógytornász; – dietetikus; – pszichológus; – fizioterápiás asszisztens és gyógymasszőr; – ergoterapeuta; – szociális munkás; – ápolók

Ön áll a középpontban. A várható eredmény:

 • tünetek enyhülése, szív és érrendszeri kockázat csökkentése, stabil állapot
 • jobb egészségmegtartási profil
 • megváltozott életminőség
 • javuló életkilátások
 • Javuló terhelhetőség

Célcsoportjaink:

 • Stabil koszorúér-betegek, tervezett vagy sürgősségi szív-katéteres beavatkozás után lévők
 • Szívkoszorúér és szívbillentyű műtétet kiálltak
 • Stabil állapotú krónikus szívelégtelen betegek
 • Magas vérnyomás szövődménnyel vagy anélkül
 • Pacemaker hordozó betegek
 • Ritmuszavarok gyógyszeres beállítása
 • Aktuális vagy potenciális több-szervi érbetegek: cukorbetegek és perifériás érbetegek

Fizikai tréning alapú kardiológiai rehabilitációs kezelés elemei/menete:

Állapotfelmérést követően a terhelhetőség szerint 3 csoportba soroljuk a betegeket, az egyéni különbségeket, mozgásszervi panaszokat és szubjektív kívánságokat figyelembe véve. A csoportos tréning lehet kerékpározás, vízi torna, terem torna, aqua kerékpár. A programban résztvevők igényeinek megfelelően táplálkozási tanácsadásra, testsúlykontrollra, relaxációs csoportokban való részvételre is lehetőséget biztosítunk. Természetesen az orvos szakmai igényeknek megfelelően a gyógyszeres beállítás korrekciója a mindennapi vizitek során kerül elbírálásra.

Kiegészítő kezelések (elemek):

Keringésjavító szénsavas kádfürdő vagy szárazfürdő
Gyógy-masszázs vagy hidrosszőr
Elektroterápia vagy mágnesterápia

Beutalás módja

Fekvőbeteg

A gyógyulni vágyókat osztályunkra szóló kardiológus, szívsebész beutalóval tudjuk fogadni. A beutalónak tartalmazni kell a hatályos rendeletben előírt személyre, beutaló orvosra vonatkozó és alapvető orvos-szakmai adatokat.

Járóbeteg

Kardiológiai szakrendelésünk módot nyújt a rehabilitációs igény elbírálására és a folyamat nyomon követésre egyaránt (időpont egyeztetés szakrendelésre +36 20 314 29 49, +36 30 457 60 18, beutaló szükséges).

Kardiológiai rehabilitációs szolgáltatásunk NEAK (volt OEP) térítéssel, járóbetegként  is igénybe vehető.

Pacemaker ambulancia

2016 óta a kardiológiai szakellátás kiegészült a szívingerlő készülékek (pacemaker, defibrillátor, reszinkronizációs készülékek) műszeres ellenőrzésével, gondozásával. Ennek során a családorvosi beutalóval érkező betegek vizsgálata – időpont egyeztetés után – a kardiológiai szakrendelőben történik. EKG készítés soron rögzítjük a beteg saját és műszeres tevékenységét, fizikális vizsgálat, a panaszok kikérdezése után a készülék műszeres vizsgálata történik a készülék programjának, működési paramétereinek, az eseménynaplónak a lekérdezésével. A záródokumentumban rögzítésre kerülnek a panaszok, az EKG-k leírása, a műszaki paraméterek adatai, a gyógyszeres kezelés, a javasolt kiegészítő vizsgálat-(ok) és az ellenőrző vizsgálat időpontja. 

A fekvő betegek készülékeinek műszeres vizsgálati eredményei a záródokumentumban kerülnek feltüntetésre.    

dr.StredaAntal

Dr. Stréda Antal

Kardiológus, Belgyógyász, Diabetológus