KARDIOLÓGIAI REHABILITÁCIÓ

Kardiológiai Rehabilitáció

..hogy a szívnek segítsünk

Életünk mindennapi terhe – a túlzott stressz, a mozgásszegény életmód, magas koleszterinszint, túlsúly, cukorbetegség, dohányzás – megviseli szívünket, ill. a szívünket tápláló ereket. Szívizom infarktus, szívszorítás, szívelégtelenség, hirtelen szívhalál mindannyiunk félelme, és nemritkán megélt betegsége. Rajtunk is múlik, hogy mi történik szívünkkel!

Kardiológiai rehabilitációs osztályunkon a súlyos kockázati tényezőktől terheltek (primér prevenció) vagy már megbetegedettek (szekunder és tercier prevenció) és eszközös, műtéti beavatkozást 4-6 héttel korábban kiálltak számára nyújtunk önerőre építő, szívműködést javító, bizonyítékokon alapuló szakmai programot. A szív egészségének megőrzésében és a gyógyulási folyamatban a kockázati tényezők változtatása, a szívvédő gyógyszeres kezelés, az egyénre és igényre szabott mozgásprogram, a stresszkezelés és relaxáció, az életmód áthangolása, megfelelő táplálkozás jelentős (klasszikus medicalis kezelést felülmúló) építő hatással bír. A belső pszichés és fizikai tartalékok mobilizálódnak, az önértékelés ismét sajátunkká válik.

Egy profi csapat (rehabilitációs team) várja önt ennek a küldetésnek a megvalósítására: – kardiológus; – rehabilitációs szakorvos; – gyógytornász; – dietetikus; – pszichológus; – fizioterápiás asszisztens és gyógymasszőr; – ergoterapeuta; – szociális munkás; – ápolók

Ön áll a középpontban. A várható eredmény:

 • tünetek enyhülése, szív és érrendszeri kockázat csökkentése, stabil állapot
 • jobb egészségmegtartási profil
 • megváltozott életminőség
 • javuló életkilátások
 • Javuló terhelhetőség

Célcsoportjaink:

 • Stabil koszorúér-betegek, tervezett vagy sürgősségi szív-katéteres beavatkozás után lévők
 • Szívkoszorúér és szívbillentyű műtétet kiálltak
 • Stabil állapotú krónikus szívelégtelen betegek
 • Magas vérnyomás szövődménnyel vagy anélkül
 • Pacemaker hordozó betegek
 • Ritmuszavarok gyógyszeres beállítása
 • Aktuális vagy potenciális több-szervi érbetegek: cukorbetegek és perifériás érbetegek

Fizikai tréning alapú kardiológiai rehabilitációs kezelés elemei/menete:

Állapotfelmérést követően a terhelhetőség szerint 3 csoportba soroljuk a betegeket, az egyéni különbségeket, mozgásszervi panaszokat és szubjektív kívánságokat figyelembe véve. A csoportos tréning lehet kerékpározás, vízi torna, terem torna, aqua kerékpár. A programban résztvevők igényeinek megfelelően táplálkozási tanácsadásra, testsúlykontrollra, relaxációs csoportokban való részvételre is lehetőséget biztosítunk. Természetesen az orvos szakmai igényeknek megfelelően a gyógyszeres beállítás korrekciója a mindennapi vizitek során kerül elbírálásra.

Kiegészítő kezelések (elemek):

Keringésjavító szénsavas kádfürdő vagy szárazfürdő
Gyógy-masszázs vagy hidrosszőr
Elektroterápia vagy mágnesterápia

Beutalás módja

Fekvőbeteg

A gyógyulni vágyókat osztályunkra szóló kardiológus, szívsebész beutalóval tudjuk fogadni. A beutalónak tartalmazni kell a hatályos rendeletben előírt személyre, beutaló orvosra vonatkozó és alapvető orvos-szakmai adatokat.

Járóbeteg

Kardiológiai szakrendelésünk módot nyújt a rehabilitációs igény elbírálására és a folyamat nyomon követésre egyaránt (időpont egyeztetés szakrendelésre +36/20/5000813; +36/20/3142949, beutaló szükséges).

Kardiológiai rehabilitációs szolgáltatásunk NEAK (volt OEP) térítéssel, járóbetegként  is igénybe vehető.

Pacemaker ambulancia

2016 óta a kardiológiai szakellátás kiegészült a szívingerlő készülékek (pacemaker, defibrillátor, reszinkronizációs készülékek) műszeres ellenőrzésével, gondozásával. Ennek során a családorvosi beutalóval érkező betegek vizsgálata – időpont egyeztetés után – a kardiológiai szakrendelőben történik. EKG készítés soron rögzítjük a beteg saját és műszeres tevékenységét, fizikális vizsgálat, a panaszok kikérdezése után a készülék műszeres vizsgálata történik a készülék programjának, működési paramétereinek, az eseménynaplónak a lekérdezésével. A záródokumentumban rögzítésre kerülnek a panaszok, az EKG-k leírása, a műszaki paraméterek adatai, a gyógyszeres kezelés, a javasolt kiegészítő vizsgálat-(ok) és az ellenőrző vizsgálat időpontja. 

A fekvő betegek készülékeinek műszeres vizsgálati eredményei a záródokumentumban kerülnek feltüntetésre.    

FELHÍVÁS!

Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy fekvőbeteg ellátás igénybevételéhez védettségi igazolvány, vagy 72 órán belüli negatív PCR COVID teszt szükséges. A PCR tesztet a betegeknek saját maguknak kell intézni. A  védettségi igazolvánnyal nem rendelkező betegeknek a betegfelvétel előtt szükséges elvégezni egy antigén gyorstesztet, ezt Kórházunk biztosítja, negatív eredmény esetén a betegfelvétel megkezdődik.

Járóbetegnek a kezelések felvételéhez szükséges bemutatni a védettségi igazolványt.

Amennyiben a beteg még nem rendelkezik védettségi igazolvánnyal, abban az esetben kezeléseket az első oltástól számított 14. naptól veheti igénybe fekvő, illetve járóbeteg kezelések esetében. Ennek igazolására szükséges kinyomtatni és bemutatni az EESZT eProfilból vagy az Ellátások/Egészégügyi és betegdokumentumok aloldalról a COVID-19 Oltási lapot.

Védettségi igazolványt és a PCR teszteket a Betegbiztonsági Szolgálat (BBSZ) ellenőrzi belépéskor.

18 év alatti személyek ambuláns kezelést nem vehetnek fel határozatlan ideig.

Látogatási tilalommal és kijárási korlátozás feloldásával kapcsolatos információ

Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy időpont egyeztetés céljából nem lehet belépni a Kórház területére. Időpontot kizárólag telefonon vagy e-mailben lehet egyeztetni, járóbeteg szakrendelésre a +3672/580-943 telefonszámon, vagy az idopont@harkanykorhaz.hu e-mail címen (születési adatok és TAJ szám megadásával), illetve osztályos felvételre a +3672/580-957 telefonszámon, vagy a beutaloinfo@harkanykorhaz.hu e-mail címen.

Az időpontra érkezőket kérjük, hogy a megadott időpont előtt max 10 perccel érkezzenek, korábban nem léphetnek be az Intézménybe!

A szájmaszk használata kötelező a Kórház területén!

Az időpont nélkül érkező betegeket nem fogadjuk!

Megértésüket köszönjük!