Gyógyító munkát segítő szervezeti egységek, egyéb információ

Dietetikai szolgálat

A dietetika célja az, hogy segítse az embereket a kiegyensúlyozott és egészséges étrend kialakításában és fenntartásában, továbbá megelőzze vagy kezelje a már fennálló betegséget, és szükség esetén kiegészítse a gyógyszeres terápiát. Dietetikai tanácsadások során a dietetikus egyénileg edukálja a beteget, figyelembe véve az adott egészségügyi állapotát.

Gyógytornászok

A gyógytornász mozgásterápiával és manuális technikákkal kezel elsősorban. Önálló fizioterápiás vizsgálattal felméri a páciensek állapotát és fizikai képességeit, majd a vizsgálat alapján funkcionális diagnózist állít fel és meghatározza a kezelési célokat. Önállóan kiválasztja és alkalmazza a szükséges fizioterápiás eljárásokat, a kezelés eszközeit a beteg állapotának, az orvosi véleménynek és a szakmai protokollok figyelembevételével.

Gyógymasszőrök

A gyógymasszázs, vagy orvosi masszázs gyógyító céllal történő mechanoterápiás kezelés, melyet gyógymasszőr végez. A kezelés orvosi javaslat alapján, egyénre szabottan történik.

Fájdalom csillapító-, vérkeringést fokozó-, izomlazító-, relaxáló hatásának köszönhetően eredményesen alkalmazható mozgásszervi megbetegedéseknél, műtétek, balesetek utáni rehabilitáció részeként.

Elektroterápiás asszisztensek

Az elektroterápia egy olyan népszerű terápia, amely során kontrollált mennyiségű és intenzitású elektromos áramot juttatunk a szervezetbe és ennek jótékony biológiai hatásait használjuk fel számos megbetegedés kezelésében és rehabilitációjában.
A bőrön keresztüli stimulálás során gátolja a fájdalom idegi jelzéseit, ezzel csökkentve a fájdalomérzet mértékét. Elektroterápiás kezelések során lehetőség van továbbá bőrön keresztül különféle gyógyszerek szervezetbe juttatására, bénult vagy gyengült izmok erősítésére, a túlfeszült izmok lazítására, és közvetetten akár a stressz oldására is.

Ergoterapeuták

Az ergoterápia az egyszerű felső végtagi- és kéztornák mellett speciális eszközökkel is segíti a betegek fejlődését. Az állapotjavítás legfontosabb célja az önellátás fejlesztése, az erre irányuló különböző technikák megtanítása és speciális segédeszközök használatának az elsajátítása.

Logopédus

Logopédiai kezelésre azoknak van szükségük, akiknek a beszéde, artikulációja, kommunikációja valamilyen oknál fogva megromlott.

A logopédiai terápiák célzottan egyéni gyakorlatok, amelyek a páciens beszédproblémáját – beszéd kivitelezési- és megértési nehézségek (afázia), rekedt-fátyolos hangképzés, artikulációs nehézségek, kommunikációs zavarok (írási-, olvasási-, számolási problémák), hadarás, dadogás, stb. – figyelembe veszik.

Fontos, hogy a beteg tudatosan megélje az állapotában bekövetkezett pozitív változásokat, mert ez motiválni tudja őt a beszédterápia folytatására.

Pszichológus

Pszichológiai szakellátás célja: többféle terápiás módszerrel ötvözve a gyógyuláshoz szükséges pszichés megküzdés támogatása. Feltárni a szomatikus tünetek mögött meghúzódó vagy azokhoz társuló lelki tényezőket, mentális és kognitív állapotokat egyaránt. Továbbá segítséget adni életvezetési nehézségek, trauma és veszteségélmény feldolgozásában.

Kórházhigiéné

Intézményünkben megelőző jellegű kórházhigiénés és járványügyi tevékenységek folynak, melyek magukba foglalják az alábbi tevékenységeket: higiénés szemlék tartása a kórház teljes területén, melynek során ellenőrzésre kerül a betegellátás higiénés rendje, az egészségügyi beavatkozások higiénéje, a fertőtlenítés-sterilizálás szabályainak betartása, a személyzet kézfertőtlenítési fegyelme, szokásai, és az izolálási előírások betartása.

Vallásgyakorlás

Intézményünkben Önnek joga és lehetősége van a szabad vallásgyakorlásra, valamint arra, hogy kapcsolatot tartson egyházi személyekkel.