EZENTÚL ÚJ NÉVEN TALÁLKOZHAT KÓRHÁZUNKKAL

2017. június 09-10. megrendezésre került az immár 190 éves múltra visszatekintő harkányi kórház avató ünnepsége. A rendezvény megnyitóját követően bemutatásra került az újonnan kihelyezett kórház és Harkány történeti kiállítás, délután pedig kezdetét vette a a kétnapos szakmai konferencia.

Az eseményt Tiffán Zsolt országgyűlési képviselő nyitotta meg, aki a térség fejlődéséről beszélt és az itt található turisztikai attrakciókra hívta fel a figyelmet. Nagy Csaba Baranya Megyei Közgyűlés elnöke azzal egészítette ki az előtte szólót, hogy minden megvalósult pozitív eredményt az itt tapasztalható összefogásnak, együttműködésnek lehet köszönni. Dr. Cserháti Péter miniszteri biztos és OORI főigazgató kifejtette, hogy okkal hoztak ide egy orvosi konferenciát a kardiológia és az agysérülések rehabilitációs szaktekintélyeivel, mert az intézmény az ilyen betegeknek is biztató jövőképet tud teremteni. A kórház főigazgatója, dr. Péter Iván Antal, bejelentette, hogy az eddig Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház néven ismert intézet a jelenlegi szemléletváltást követően, melyben a rehabilitációt helyezik előtérbe, mostantól Harkányi Termál Rehabilitációs Centrum néven jelenik meg.

A megnyitót követően a résztvevők megismerkedhettek a harkányi kórház történetével, melyet a víz eredetéről szóló legendától egészen napjainkig végigkövethettek. Ezután a város életéhez köthető legfontosabb tárgyak bemutatása történt meg, majd a főépületben található életképek kerültek megtekintésre. A tárlatvezetés végén bemutatásra került Harkány történetében legfontosabb szerepet játszó család, a Batthyányiak, munkássága. Díszvendégünk, Batthyány Ádám és dr. Péter Iván Antal, főigazgató a bejárást követően együtt koszorúzták meg a Batthyány család emléktábláját.

Pénteken délután az intézmény vezetője megnyitotta a szakmai konferenciát, melynek témája a már említett rehabilitáció. Számos jeles előadó képviselte Magyarország kiemelkedően rehabilitációs tevékenységgel foglalkozó intézményét, így például az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetet, a Semmelweis Egyetemet, a Debreceni Egyetem és a Pécsi Tudományegyetemet. A szakmai rendezvény második napján a Harkányi Rehabilitációs Centrum orvosai és gyógytornászai mutatták be a nálunk folyó team-munka keretében végzett rehabilitációs tevékenységet.

A fényképeken: Tiffán Zsolt, országgyűlési képviselő; dr. Péter Iván Antal, HTRC főigazgató és Batthyány Ádám; dr. Varga Péter, nőgyógyász.