Betegbiztonság növelését célzó komplex infrastrukturális fejlesztések a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórházban

Projekt azonosító: EFOP-2.2.18-17-2017-00038 

Státusz:               nyertes

Költségvetés:    180 532 546 Ft

Támogatási intenzitás:  100%

Megvalósítás időszaka: 2017.11.01-2018.10.31. (12 hónap)

Pályázat szakmai tartalma:

A magas színvonalú egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés joga egyik alapjog az Európai Unió és intézetei, illetve Európa polgárai szerint. Ennek megfelelően a betegek – mint az egészségügyi szolgáltatások igénybe vevői – jogosan várják el, hogy a szolgáltatók minden erőfeszítést megtegyenek biztonságukért.

Az egészségügyi szektor magas kockázatú terület mivel a nem kívánatos események – melyek inkább a kezelés, mint a megbetegedés következményei- halálhoz vezethetnek, komoly károkat, komplikációt és a beteg szenvedését okozhatják. Habár sok kórház és egészségügyi ellátó tett intézkedéseket a betegbiztonság elérésére, az egészségügyi szektor még mindig lemaradásban van más iparágak és szolgáltatások mögött.

A projekt átfogó stratégiai célja a betegellátás minőségének betegbiztonsági szempontú infrastrukturális fejlesztése. Az egészségügyi ellátás strukturális kihívásainak kezelése, az ellátórendszer prevenciós kapacitásának, eredményességének és hatékonyságának javítása és az ellátás időtartamának lerövidítése.

Projektünk 2 fő fejlesztési területre irányul:

  1. általános és speciális higiénés rendszerek fejlesztése

Fő célunk, hogy a kézhigiénét a beteg ellátás minőségi indikátoraként alkalmazzuk, hiszen ez a prevenció egyik legfontosabb eleme, az egyik legfontosabb eszköz a fertőzések átvitelének megakadályozásában. A megfelelő kézhigiéne elengedhetetlen; a megfelelő időben és módon elvégzett kézmosás életeket menthet.

  1. egységes betegazonosító rendszer bevezetése

A betegbiztonságot érintő „nemkívánatos események”, ellátási hibák jelentős része (közel 70%) kommunikációs hibákra vezethető vissza.

Projektünk által egy magas színvonalú betegazonosító rendszer kerülne bevezetésre a fenti probléma kerülne kiküszöbölésre. A rendszer képes a pontos információ átadásra a Páciens jelenlegi állapotával, legutóbbi állapotváltozásaival, folyamatban lévő terápiáival, legutóbbi vagy potenciálisan felmerülő változásaival kapcsolatban. Az egészségügyi ellátásban felmerülő kommunikációs eredetű ellátási hibák (19%) csaknem fele a nem megfelelő zárójelentések és egyéb, kórházhoz kötődő kommunikációs problémák miatt következett be.

A projekt célcsoportjai Magyarország kevésbé fejlett régióinak a lakossága különös tekintettel Dél-Dunántúl (Baranya megye, Somogy megye, Tolna megye) lakosságára és a fejlesztés által érintett egészségügyi intézmény dolgozói.

FELHÍVÁS!

Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy fekvőbeteg ellátás igénybevételéhez védettségi igazolvány, vagy 72 órán belüli negatív PCR COVID teszt szükséges. A PCR tesztet a betegeknek saját maguknak kell intézni. A  védettségi igazolvánnyal nem rendelkező betegeknek a betegfelvétel előtt szükséges elvégezni egy antigén gyorstesztet, ezt Kórházunk biztosítja, negatív eredmény esetén a betegfelvétel megkezdődik.

Járóbetegnek a kezelések felvételéhez szükséges bemutatni a védettségi igazolványt.

Amennyiben a beteg még nem rendelkezik védettségi igazolvánnyal, abban az esetben kezeléseket az első oltástól számított 14. naptól veheti igénybe fekvő, illetve járóbeteg kezelések esetében. Ennek igazolására szükséges kinyomtatni és bemutatni az EESZT eProfilból vagy az Ellátások/Egészégügyi és betegdokumentumok aloldalról a COVID-19 Oltási lapot.

Védettségi igazolványt és a PCR teszteket a Betegbiztonsági Szolgálat (BBSZ) ellenőrzi belépéskor.

18 év alatti személyek ambuláns kezelést nem vehetnek fel határozatlan ideig.

Látogatási tilalommal és kijárási korlátozás feloldásával kapcsolatos információ

Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy időpont egyeztetés céljából nem lehet belépni a Kórház területére. Időpontot kizárólag telefonon vagy e-mailben lehet egyeztetni, járóbeteg szakrendelésre a +3672/580-943 telefonszámon, vagy az idopont@harkanykorhaz.hu e-mail címen (születési adatok és TAJ szám megadásával), illetve osztályos felvételre a +3672/580-957 telefonszámon, vagy a beutaloinfo@harkanykorhaz.hu e-mail címen.

Az időpontra érkezőket kérjük, hogy a megadott időpont előtt max 10 perccel érkezzenek, korábban nem léphetnek be az Intézménybe!

A szájmaszk használata kötelező a Kórház területén!

Az időpont nélkül érkező betegeket nem fogadjuk!

Megértésüket köszönjük!